top of page

Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island – Mystery TalesCikkünk témája a Robinson Crusoe 2019-es, második nagydobozos kiegészítője, a Mystery Tales. A kiegészítőben nem csak egy új kampány (Z elveszett városa), hanem új szabályok is találhatóak, amik megváltoztatják az alapdobozban lévő küldetéseket.


A Mystery Tales két nagy változást hoz be a játékba; egy kampányt és a horror módot, amiben az eddig megjelent küldetések is lejátszhatóak. Ezen kívül két önálló küldetés is van a dobozban, mindkettő csak horror módban játszható.


A dobozban többek közt kilenc új választható karakter-, új kaland-, rejtély-, esemény-, őrület- és felszereléskártya található. Ezen kívül 10 új térképhexa, három új táblakiegészítő fedő, és rengeteg token található.


A kiegészítő behozza az őrületet, mint új mechanizmust. Az őrület ötlépéses sáv, és ha a karakter megőrül, ugyanaz történik, mintha meghalna. A kampány és horror módban ez nem jelenti automatikusan a játék végét.A karakterek azonban nem csak megőrülhetnek, hanem idegösszeomlást is kaphatnak. Bizonyos hatások kényszerképzetessé teszik a karaktereket, akik így könnyebben kapnak idegösszeomlást, vagy őrülnek meg.


Az új karaktereknek van egy játékos és egy nem-játékos oldala. Amiket nem választunk ki, azok segítenek minket a kampányban, és ha a karakterünk meghalna, választhatunk újat a nem-játékos karakterek közül. Azonban vigyáznunk kell rájuk, mert ők is meghalhatnak és megőrülhetnek.


A kampány módban a felpakolás is változik; bizonyos alkatrészeket a Mystery Tales dobozból kell használni, másokat összekeverni az alapjáték azonos alkatrészeivel.


A kampány mód rengeteg változást hoz az eredeti játékszabályokhoz képest. A 20 oldalas szabálykönyvben hat oldalt tesznek ki a kampány által behozott változások. Ehhez képes a horror mód összesen két oldal. A teljesség igénye nélkül a következő dolgok változnak a Mysters Tales kampányában.

- Misztikus fegyverek, kultisták és misztikus ellenfelek ellen.

- Kő, mint új nyersanyag, amit építéshez lehet használni.

- Misztikus lények és misztikus erők.

- Állapotjelölő kártyák, mint a paranoia.

- A sziget bennszülöttjei, akik segíthetnek nekünk.

- Kultisták, mint ellenfelek.


A horror módban minden eddigi küldetést le lehet játszani. A horror módra minden szabályváltozás érvényes, amit a Mystery Tales kampány mód behoz. Ezen kívül lehetőségünk van hegy hexákról követ gyűjteni. Ha a táborunk hegyen van, a Termelési fázisban követ is kapunk.


Szerintem a Mystery Tales – bár minimális szinten ezt a játékosok ízlése is befolyásolja – egy kiváló társasjáték kiegészítő, legyen szó a kampányról vagy a horror módról. Ha valaki nem rajong a horrorért, az őrületért, és bőven megelégszik a sima kooperatív túléléssel, akkor lehet, hogy nem tartja szükségesnek ezt a kiegészítőt, de aki szeretne jobban elmélyülni az átkozott sziget rejtélyeiben és kihívásaiban, azoknak mindenképp ajánlom.

Minden egyes változás hozzáad a játékélményhez, bővíti a játékot. Talán nem is kiegészítőnek lenne érdemes hívni, hanem upgrade-nek, fejlesztésnek.


Minden idők egyik legjobb kiegészítője, minden idők egyik legjobb játékához.


Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island – Mystery Tales

Joanna Kijanka, Ignaczy Trzewiczek, Portal Games

10/10

Recent Posts

See All

Mars Terraformálása Brass: Birmingham Everdell Castles of Burgundy Azul Anachrony 7 Wonders: Duel / 7 csoda párbaj Wingspan / Fesztáv Viticulture Scythe Lost Ruins of Arnak / Arnak elveszett romjai Gr

bottom of page