top of page

Plusz kiegészítő: Firefly: the Game kiegészítői

A Firefly egy hangulatos, és kiváló játékélményt nyújtó játék, amelyben nem csak beleélhetjük magunkat a sorozat (és a film) világába, hanem szinte teljesen szabadon kalandozhatunk a Firefly univerzumban.

A játék 2013-as megjelenése óta tucatnyi kisebb-nagyobb kiegészítő jelent meg, és ebben a cikkben mindegyikről szót fogok ejteni.


Először a két nagy dobozos kiegészítőt mutatom be. Kezdjük a Blue Sunnal. A kiegészítőben található egy tábla kiegészítés, amit az alap játék táblájának bal oldalához illesztve két új naprendszert, és egy új típusú területet, a Peremterületet, Rim Space-t kapunk. A Perem területnek saját, új navigációs paklija is van. A területen van két új naprendszer is. A Kék Nap (Blue Sun) rendszerében található Meridian, ami egy új ellátó bolygó, ahol vásárolhatunk, Burnham pedig a Reaver-ök (fosztogatók) új indulási helye.

Ezen kívül található a kiegészítőben két új vezető, Murphy és Atherton Wing, két új kapcsolat, akiktől munkákat vehetünk fel, Lord Harrow és Mr. Universe. Ezen kívül, a teljesség igény nélkül három új küldetés (story) kártya, két felpakolás (setup) kártya, megvehető ellátmány kártyák, navigációs kártyák, új munka kártyák, két új fosztogató hajó, és jelölők garmadája.

Az új alkatrészek egy részéhez tartoznak új, apróbb szabályváltozások, de a legfontosabb új szabály a fosztogatók mozgásának változása. Ha a fosztogató hajók mozognak, riadó-jelölőket hagynak a kiindulási helyükön. Egy szektorban több jelölő is lehet. Ha a játékosok olyan szektorba mozognak, ahol egy vagy több riadó-jelölő van, dobni kell egy kockával. ha a dobás eredménye kisebb, mint a jelölők száma, akkor attól függően, hogy fosztogató, vagy szövetségi jelölők voltak, az adott hajó odaugrik a játékoshoz kellemetlenkedni. A dobás eredményétől függetlenül a dobás után le kell venni az összes jelölőt a szektorból.


Firefly: The Game - Blue Sun Rim Space Expansion Set

Aaron Dill, John Kovaleski, Sean Sweigart, Gale Force Nine

10/10


A másik nagydobozos kiegészítő a Kalidasa, aminek a tartalma nagyon hasonló a Blue Sun tartalmához. Egy kiegészítő tábla, ami az eredeti tábla jobb oldalára kerül, két új rendszerrel; a Kalidasával és Penglai-jal. A Kalidasa fővárosa, Beaumonde új ellátó bolygó, de egy új kapcsolat is van rajta, ahol munkákat kapunk. A másik új kapcsolat Magistrate Higgins Harvest egyik holdján.

A kiegészítőben ezen kívül van egy új vezető, három új küldetés kártya, két felpakolás kártya, ellátmány kártyák, navigációs kártyák, új munkák, és jelölők. A Kalidasában ugyanúgy van Peremterület mint a Blue Sunban. A kiegészítőben két jelentős szabályváltozás van; az egyik egy új képzettségpróba fajta, aminek bizonyos eredményei egy új képzettség próbát indítanak el. A másik pedig Womack ügynök szövetségi korvettje, ami ugyanúgy keresi és üldözi a játékosokat, hasonlóan a szövetségi cirkálóhoz. A lényeges különbség, hogy míg a szövetségi cirkálóval és a fosztogató hajóval szemben Womack korvettje mindhárom típusú területen (szövetségi, határ és perem) tud mozogni.


Firefly: The Game - Kalidasa Rim Space Expansion Set

Aaron Dill, John Kovaleski, Sean Sweigart, Gale Force Nine

10/10


A következő kiegészítő, a Pirates and Bounty Hunters (Kalózok és fejvadászok) kisdobozos, de annál jelentősebb változásokat hoz. Ha röviden kellene megfogalmaznom a kiegészítő lényegét, akkor annyit mondanék, hogy PvP, avagy játékos-játékos elleni harc. Az új kalóz munkákkal meg lehet támadni, és ki lehet fosztani egymás hajóját, a fejvadász megbízásokkal pedig el lehet fogni a más hajók legénységében vagy az ellátó bolygók dobott lapjai közt lévő körözött személyeket. Sőt, akár a saját legénységünkben lévő bűnözőket is el lehet árulni, és feladni a hatóságoknak.

A kiegészítőben van két egyedi hajtóművel rendelkező hajó, kalóz munka kártyák, fejvadász kártyák, négy felpakolás kártya, három küldetés kártya, két hajófigura, és jelölők.


Firefly: The Game – Pirates & Bounty Hunters

Aaron Dill, John Kovaleski, Sean Sweigart, Gale Force Nine

8/10


A következő kiegészítő, és az utolsó, ami szabályváltozásokat is hoz, a Crime and Punishment (Bűn és bűnhődés). A dobozban új Misbehave kártyák, riadó kártyák, két új felpakolás- és küldetés kártya, valamint jelölők találhatóak.

A Misbehave kártyák új mechanizmusokat hoznak be a játékba; a munkában résztvevő legénységből küldhetnek vissza a hajóra (I’ll be in my bunk), vagy kettéoszthatják a munkában résztvevő legénységet, akiknek utána külön kell próbákat teljesíteniük. A szövetségi riadó kártyák, ha játékba kerülnek különböző okokból, akkor a hatásuk minden játékosra érvényes.


Firefly: The Game – Crime & Punishment

Aaron Dill, John Kovaleski, Sean Sweigart, Gale Force Nine

7/10


Az összes többi kiegészítő csak a meglévő tartozékokból hoz be többet. A Jetwash, az Artful Dodger és az Esmeralda egy-egy új Firefly osztályú hajót hoz be a játékba. A Jetwash és az Esmeralda kiegészítő egy-egy új sztori és felpakolás kártyát is tartalmaz.

A Breakin’ Atmo kiegészítő huszonöt-huszonöt új munka kártyát és ellátmány kártyát ad a játékhoz.

A Vera playmat (játékszőnyeg) egyben tartalmazza az alapjáték tábláját a Kalidasával és a Blue Sunnal együtt, valamint helyet a különböző kártyapakliknak.


A Big Money több bankjegyet ad a játékhoz, a Promo Card Pack pedig olyan ikonikus tárgyakat hoz be a játékba, mint Mal virágos főkötője, Wash dinója, és a Serenity teljes, erősebb legénysége.


Recent Posts

See All

Mars Terraformálása Brass: Birmingham Everdell Castles of Burgundy Azul Anachrony 7 Wonders: Duel / 7 csoda párbaj Wingspan / Fesztáv Viticulture Scythe Lost Ruins of Arnak / Arnak elveszett romjai Gr

bottom of page