top of page

Plusz kiegészítő: A Dominion kiegészítői

Évtizedenként egyszer kétszer találkozhatunk olyan játékkal, ami egy új mechanikát hoz be, honosít meg a társasjáték kiadásban. a 2008-as Dominiont talán nem ok nélkül nevezzük a pakliépítős játékok öregapjának; megjelenése óta rengeteg játék próbálja utánozni, használni a pakliépítést.

De a Dominion szerzője sem tétlenkedett az elmúlt tizennégy évben, hisz tucatnyi kis- és nagydobozos kiegészítő jelent meg. Ezek új királyság kártyákat, és egy-két új, moduláris szabállyal bővítik a játékot. Nézzük is meg őket, hogy melyik mit ad az alapjátékhoz!

A Dominion első nagydobozos kiegészítője a 2009-es Intrigue, amely önmagában is játszható. A kiegészítő huszonhat új királyságkártyát, és két új mechanizmust hoz be. A kiegészítő témája az intrika és a titkok.

Az egyik, a győzelmi pontot adó új kártyák, amik akciókat is adnak nekünk, a játék végén pedig feltételekkel, vagy feltételek nélkül adnak győzelmi pontokat.

A másik az új mechanizmus az alattvalók, amik több opció közül teszik lehetővé a játékosok számára, hogy válasszanak. Például a csatlós (Pawn) négy opciója közül kettőt választhatunk, de a két választásunk nem lehet ugyanaz az opció.


Dominion: Intrigue

Donald X. Vaccarino, Rio Grande Games

10/10


A másik 2009-es kiegészítő a Seaside, aminek a témája a tengeri utazás, kereskedelem. A kiegészítőben lévő kártyák egy része nem abban a körben fejti ki a hatását, amikor kijátszottuk, hanem például a következő körben.

A huszonhat új kártya közül háromhoz, az Islandhez, a Pirate Shiphez, és a Native Village-hez minden játékos kap egy-egy kis táblát, amin kártyákat lehet gyűjteni, különböző szabályoka alapján. Ezek a táblák és kártyák pénzt, győzelmi pontokat, és különleges akciókat adnak nekünk.


Dominion: Seaside

Donald X. Vaccarino, Rio Grande Games

9/10


A 2010-es kisebb dobozos Alchemy egy új alap erőforrást hoz a játékba a pénz mellé, a varázsitalt (Potion). A kiegészítő tizenkét új királyság kártyái közt vannak olyanok, amikért a pénz mellett varázsitallal is kell fizetni. A varázsital kártyák kijátszásakor 4 pénzért kapunk egy varázsitalt.

A kiegészítő témája az alkímia, a tudás.

Dominion: Alchemy

Donald X. Vaccarino, Rio Grande Games

7/10


A 2010-es nagydobozos kiegészítőben, a Prosperityben huszonöt új királyság kártya van, és két új alap kártya. A két új alapkártya az új, aranynál nagyobb címletű pénz, a platina, és a tartománynál nagyobb birtok a kolónia.

A kiegészítő, nem meglepő módon a pénzről, a gazdagságról, és a sok pénzből megvehető kártyákról szól. Mind a megszerezhető pénzben, mind a megvásárolható kártyákban.


Dominion: Prosperity

Donald X. Vaccarino, Rio Grande Games

8/10


A 2011-es év nagydobozos kiegészítője a Hinterlands, amelyben huszonhat új királyság kártya található. A kiegészítő témája az egzotikus, új, távoli tájak, és azok felfedezése.

A kiegészítőben lévő kártyák új mechanizmusa, hogy abban a körben is csinálnak valamit, amikor megvásároljuk őket. Két újfajta kártya is van a kiegészítőben, a győzelem-reakció, és a kincs-reakció kártyák.


Dominion: Hinterlands

Donald X. Vaccarino, Rio Grande Games

9/10


A 2011-es kisdobozos kiegészítőben, a Cornucopiában tizenhárom új királyság kártya található, és öt speciális kártya, a díjak. A kiegészítő témája az ősz, a szüret, az ünneplés. A kiegészítőben lévő kártyák azt jutalmazzák, hogy ha minél több fajta kártya van a paklinkban.

A kártyák egy része segíti a játékosokat abban, hogy minél több fajta kártyájuk legyen.

A díjakat nem lehet megvenni, csak különböző módon, különböző feltételeket teljesítve megszerezni. A legalapvetőbb módja a díjak megszerzésének a kiegészítőben lévő Tournament kártya kijátszása.


Dominion: Cornucopia

Donald X. Vaccarino, Rio Grande Games

10/10


2012-ben egy, nagydobozos kiegészítő jelent meg, a Dark Ages. A kiegészítő témája a sötét középkor analógiája; járványok, barbárok, pusztulás, a tudás elvesztése. A kiegészítőben harmincöt új királyság kártya van. A fő mechanizmus a kártyák eldobása a játékból, amik ilyenkor adnak nekünk akciókat. Bizonyos kártyákat fel lehet fejleszteni, vagy fel tudnak fejleszteni más kártyákat. Ezen kívül vannak rossz kártyák is, amiket a többi játékosnak adhatunk.

Három új kártyatípus is megjelenik a kiegészítőben, a romok (Ruins), a menedékek (Shelters), és a lovagok (Knights).


Dominion: Dark Ages

Donald X. Vaccarino, Rio Grande Games

8/10


2013-ban egy, kisdobozos kiegészítő jelent meg, a Guilds, aminek a témája a céhek és a szakmák. A kiegészítőben tizenhárom új királyság kártya van. A két legfőbb új mechanizmus a pénz tokenek és a túlfizetés.

A pénz tokeneket nem kell a kör végén eldobni, azokat ugyanúgy használhatjuk kártyák vásárlására, mint a pénz kártyákat. Bizonyos kártyák árát túl lehet fizetni, és ebben az esetben bónuszokat kapunk.


Dominion: Guilds

Donald X. Vaccarino, Rio Grande Games

10/10


A következő kiegészítő a 2015-ös Adventures, aminek nem meglep módon a kalandozás a témája. A kiegészítőben harminc új királyság kártya található. Ezeken kívül esemény kártyák is vannak a kiegészítőben, és visszatérnek a Seaside-ban megismert később ható kártyák is.

Ezen kívül két felfejleszthető kártya is van a kiegészítőben; a paraszti fejlesztés, és az apród fejlesztés.

A kiegészítőben különböző kártyák hatására tokeneket is kaphatunk, amik módosíthatják az akcióinkat bizonyos kártyák megvásárlásakor.


Dominion: Adventures

Donald X. Vaccarino, Rio Grande Games

7/10


A következő kiegészítő a 2016-os Empires, aminek a témája a terjeszkedés, hogy a királyságunkból birodalom lesz. A kiegészítőben vannak esemény kártyák, később ható kártyák, és olyan kártyák, amiket a vásárlás után is ki tudunk fizetni.

Ezek a kártyák adósság tokeneket adnak nekünk, amiket akció nélkül is ki tudunk fizetni, ha van pénzünk. Például meg vehetjük a nyolc pénzbe kerülő kártyát négy pénzből, a másik négy pénzt pedig ki tudjuk fizetni a következő körünkben, köreinkben is.

Ezen kívül az Empiresben vannak osztott paklik is, amiben öt olcsóbb, és öt drágább lap található, mint például a Szikla (rock) és a Katapult (Catapult).


Dominion: Empires

Donald X. Vaccarino, Rio Grande Games

9/10


A 2017-es Nocturne témája az éjszaka, és a mitológia lényei: vámpírok, vérfarkasok, zombik és társaik. A dobozban harminchárom új királyság kártya található.

A kiegészítő egy új típusú kártyát hoz a játékba, az éjszakai (Night) kártyákat. Ezeket a kártyákat a vásárlási fázis után tudjuk kijátszani. A kiegészítőnek köszönhetően a réz mellett indulhatunk örökölt ereklyékkel is. A sors (Fate) és végzet (Doom) kártyák áldásokat és átkokat adhatnak a játékosoknak.


Dominion: Nocturne

Donald X. Vaccarino, Rio Grande Games

9/10


2018-ban jelent meg a Renaissance, aminek a művészet és a találmányok a témája. Huszonöt új királyság kártyát, húsz tervet, és öt ereklyét kapunk a kiegészítőben.

A tervkártyák bizonyos feltételek teljesülése után adnak a játékosoknak bónuszokat. Az ereklyék bizonyos feltételek teljesülése után kerülnek a játékosokhoz, de ugyanezen feltételek teljesülése után átkerülhetnek más játékosokhoz is.


Dominion: Renaissance

Donald X. Vaccarino, Rio Grande Games

8/10


Az 2020-as kiegészítő, a Menagerie témája a haszonállatok, házikedvencek. A harminc új királyság kártya közt megtalálható a fekete macska, a tevekaraván, a csataló, az istálló, és még sokan mások.

A ló kártyák halasztani tudják a laphúzások hatásait, az utak pedig új lehetőségeket biztosítanak az akcióknak. A kiegészítőben visszatérnek az esemény kártyák, és a később ható kártyák is.

Ezen kívül bejön a játékba az Exile hatás, ahova kerülhetnek kártyák, d ahonnan vissza is kerülhetnek a játékba.


Dominion: Menagerie

Donald X. Vaccarino, Rio Grande Games

8/10


Az utolsó kiegészítő az idén megjelent Allies, aminek a témája a szövetségkötés, és a szívességek. Harmincegy új királyság kártyát kapunk a kiegészítővel, és ezeknek egy része úgynevezett split paklik, amikben nem egy, hanem többféle kártya van.

Ezekben a paklikban lehetőségünk van változtatni a különböző kártyák helyzetét. Bizonyos kártyák szívesség tokeneket (favor) adnak nekünk, ami egy új, költhető erőforrás.

Dominion: Allies

Donald X. Vaccarino, Rio Grande Games

10/10

Recent Posts

See All

Mars Terraformálása Brass: Birmingham Everdell Castles of Burgundy Azul Anachrony 7 Wonders: Duel / 7 csoda párbaj Wingspan / Fesztáv Viticulture Scythe Lost Ruins of Arnak / Arnak elveszett romjai Gr

bottom of page