top of page

Nusfjord bemutató


Nusfjord (2017)

Szerző: Uwe Rosenberg, kiadó: Lookout Games

1-5 játékos részére, 40-100 percben

Játékmechanizmusok: munkáselhelyezés


Bemutatás


A Nusfjordban a játékosok a Lofoten-szigeteken működő halászok, akik a hajóik, a halászati cégük fejlesztésével, és a falusi öregek támogatásával próbálnak minél több győzelmi pontot szerezni. A játék tipikus Uwe Rosenberg játék, egyéni ízzel. Termelünk, munkásokat helyezünk el, épületeket építünk, és „etetünk”, bár másképp, mint mondjuk az Agricolában vagy a Cavernában.

A játék hét körből áll, és győzelmi pontokat kapunk a különböző játékelemeken (épület, hajó, stb.) lévő értékek alapján, a kibocsájtott részvényeink alapján, és a maradék aranyunkért. Mínusz pontot kapunk a le nem fedett épület helyekért, és a ki nem bocsájtott részvényekért. A legtöbb pontot szerző játékos nyeri a játékot.


A doboz tartalma




A szabálykönyv képekkel mutatja be az alkatrészeket. Ezután jön a felpakolás, majd magának a játéknak a szabálymagyarázata. Minden akció részletesen be van mutatva. A szabálykönyv végén egyjátékos módra, és kampány játékmódra is vannak szabályok.

A játéktáblát, játékos számtól függően az akciótáblából, a hajó és öregek táblából, az épülettáblákból és a bankett táblából állítjuk össze. Ezek jó minőségű, könnyen áttekinthető kartonpapírból készültek.

A haljelölők, a fa jelölők, az első játékos jelölő, és a munkás korongok fából készültek. a hajó-, első játékos-, erdő-, öregek tanácsa-, a részvény-, a pénz-, és a saját kikötőlapok is kartonpapírból vannak. A játékhoz négy pakli kártya van; három épület pakli, és egy öregek pakli. A három épület pakliból minden játékban csak egyet használunk. Ez komoly változatosságot ad a játéknak. De a szabálykönyv alapján lehetőségünk van akár különböző módokon keverni a három pakli kártyáit is.


Szabályismertetés


Miután játékos számtól függően felpakoltunk, a saját kikötőket az erdőkkel és a részvényekkel, elhelyeztük a táblákat, az öregekkel, épületekkel, hajókkal, a játékosok hét kört játszanak le. Minden kör elején a játékosok felvesznek a kezükbe annyi halat, amennyit a fogási értékük (ez a játék elején mindenkinek három hal), és a szabályoknak megfelelően elosztják őket, amíg el nem fogynak. Először a saját kikötőnkben lévő öregekre kell tennünk egy-egy halat (mihelyst három hal van egy öregen, egyet a saját készletünkbe tehetünk, kettőt pedig a közös készletbe kell visszatenni), utána a más játékosoknál lévő részvényeinkre, utána a saját birtokban lévő saját részvényekre, majd a tartalékunkba. A tartalékokban maximum nyolc hal lehet, ha több maradna, azt el kell dobnunk a közös készletbe.

Ezután, a játékosok sorrendben, egyesével elhelyezik a három munkásukat, vagy az akció-táblára, vagy a birtokunkban lévő öregekre. Az akciót egyből végre kell hajtani, és nem választhatunk olyan helyet, amit nem tudunk kihasználni. A játékosok az akció táblán a következő akciókat végezhetik el:

- Szerezhetünk 1 aranyat.

- A tartalékból minden árut áttehetünk a személyes készletünkbe.

- Halat szolgálhatunk fel a bankett táblára (ezért aranyat kapunk, és később hasznos lesz az öregek aktivizálásánál).

- Megépíthetünk egy épületet.

- Bocsájthatunk ki részvényt.

- Megvehetjük az összes, gazdátlan kibocsájtott részvényt.

- Vághatunk ki erdőt, hogy fát kapjunk.

- Ritkíthatunk erdőt, hogy fát kapjunk.

- Ültethetünk erdőt.

- Építhetünk hajót, hogy nőjön a fogási értékünk.

- Felvehetünk egy öreget, és egyből végrehajthatjuk az akcióját (a következő akciónak megfelelően).

- Használhatjuk az egyik felvett öregünk akcióját (ehhez kell, hogy legyen hal a bankett táblán, és onnan egyet át kell tenni az öregünkre).


Ha minden játékos elhelyezte a három munkását, jön a hazatérési fázis; a játékosok visszaveszik a munkásaikat az akció-helyekről, és továbbadják az első játékost jelölő hajót. Ennek a hatására új kártyák jöhetnek be a játékba. Az ezekre vonatkozó információk rajta vannak az első játékos lapkákon. A negyedik körben játékos számtól függetlenül húzunk C épület kártyákat a kezünkbe. Ezek az esetek jelentős részében győzelmi pontokat adnak nekünk a játék végén. A hatodik körig csak mi építhetjük meg a kezünkből őket, a hatodik körben le kell tennünk őket, és a hatodik-hetedik körben bármelyik játékos megépíthető őket. A hetedik kör hazatérési fázisa után jön a játék végi pontozás.


Vélemény, értékelés


A legelső, és legfontosabb kérdés, ami bennem megfogalmazódott a Nusfjord kapcsán, hogy mennyire más, mint a többi Uwe Rosenberg játék? Szükségem van-e a Nusfjordra az Agricola, Caverna, és a Le Havre mellé?

Nos, a Nusfjord nyugodtan nevezhető egyedi játéknak. A más Rosenberg játékokból már ismert mechanizmusok is jól, helyenként eredeti módon vannak szabályozva, mint az direkt etetés helyett a hal leosztása. A saját táblán lefedése kimondottan jó, ugyanis ha nem akarunk minden helyet lefedni épülettel, akár ültethetünk is vissza erdőt, hogy ne kapjunk mínusz pontokat. Az öregek használata, a részvények kibocsájtása, mind-mind ötletes.

Szükségem van erre a játékra nekem, mint nagy Uwe Rosenberg rajongónak? Akárhogy gondolkodom, a válasz a végén mindig az, hogy nincs. Igaz, hogy eredeti, igaz, hogy másabb, de nem nyújt messze annyival másabb élményt, hogy szükség legyen rá. És számomra ennek az egyik legnagyobb oka, hogy nekem, személyesen kevés a hét kör. nem azt várom egy Uwe Rosenberg játéktól, hogy negyven-hatvan perc alatt véget érjen. A Caverna és Agricola körmennyisége, és az, hogy szerezhetünk plusz munkásokat, nekem az alap elvárás. A Le Havre-ban maga a játék zsenialitása, és a több választható játékmód orvosolja ezeknek az elvárásoknak a hiányát, de ugyanezt nem találtam meg a Nusfjordban.


Mennyire jön át a hangulat: 4

Mint a Cavernában vagy az Agricolában. Működik ezzel, de működne mással is. A hangulat illeszkedik a játékhoz, semmiképp sem ront rajta.


Kinézet: 5

A megjelenése nagyon szép a játéknak. A grafika egyszerűen, de szépen adja vissza a hangulatot, a táblák és a kártyák átláthatóak. A szimbólumok elsőre érthetőek.


Minőség: 5

Kiválóak az alkatrészek, tartósak. Az hogy csak egymás mellé, vagy egymásra kell rakni őket, azt jelenti, hogy nem szakadnak, akadnak.


Újrajátszhatóság: 5

Nagyon komoly. A háromféle épület pakli, a keverhetőségük, és a negyedik körben felhúzott C épület kártyák minden játékban más-más lehetőségeket adnak nekünk a halászati cégünk fejlesztésére.


Tanulhatóság: 5

Az egyik legjobban megírt, legkönnyebben értelmezhető Uwe Rosenberg szabálykönyv a Nusfjordé, amit valaha láttam. A szabályok könnyen tanulhatóak, maga a játék menete sem bonyolult. Ez nem is ötös, hanem csillagos ötös


Összetettség (különböző stratégiák): 5

Bár az akciók minden játékban adottak, de ötletesek. Például nem csak levenni tudunk erdőket, hanem visszaültetni is. Az öregek sem nagyon változnak, maximum csak a megszerezhetőségük ideje. A játék stratégiai változatosságát az épület kártyák jelentik: a három pakli A, B és C kártyáira építhetjük fel a stratégiánkat; így már módosíthatjuk az akcióinkat, szerezhetünk új képességeket, bónuszokat, és győzelmi pontokat is. Ezekre építhetjük a játékról játékra változó stratégiánkat.


Tőlem a Nusfjord Ezek alapján négyötödöt ötös alát kap. Két apróság miatt nem kap ötöst, és ezek közül az egyik szubjektívebb. Az objektívabb ok, hogy csak hét kör a játék, negyven-hatvan percre én nem akarok ennyi alkatrészt felpakolni, akkor inkább játszok két parti Kingdominot, Azult. A szubjektívebb ok, hogy Bármennyit is játszottam ezzel a játékkal, mindig úgy éreztem, hogy a Caverna-Aricola-Le Havre hármas mellé nem szükséges.


Nagyon szépen köszönjük partnerünknek, a Társasnavigátornak, hogy rendelkezésünkre bocsájtották a játékot. Ha bármi kérdésetek van a Nusfjorddal kapcsolatban, vagy csak el szeretnétek mondani a saját véleményeteket a játékról, szeretettel várjuk a hozzászólásaitokat!

Recent Posts

See All

Mars Terraformálása Brass: Birmingham Everdell Castles of Burgundy Azul Anachrony 7 Wonders: Duel / 7 csoda párbaj Wingspan / Fesztáv Viticulture Scythe Lost Ruins of Arnak / Arnak elveszett romjai Gr

bottom of page