top of page

Értékelés és osztályzatok

Bár nagy változások nem történtek idén abban, ahogy a bemutatott játékokat értékelem, de finomításokat eszközöltem. Jelenleg úgy érzem, hogy ez az értékelési rendszer vissza tudja adni azt, amit a játékokról mondani szeretnék nektek.

A hét kategórián belül viszont könnyebb értelmezni számomra és számotokra is, hogy melyik érdemjegy mit jelent, ha leírom nektek viszonyításképp, a pontos jelentésüket.Mennyire jön át a téma

1: teljesen absztrakt, téma nélküli, mint az ostábla.

2: A játéknak nem igazán van témája, csak sztorija, mint a Hive.

3: A téma átjön, de nem szerves része a játéknak, ugyanúgy működne más témával is.

4: A téma jól jön át, hozzáad a játékélményhez, a játékosok bele tudják élni magukat a témába.

5: A téma jelentősen növeli a játékélményt, hozzáad a játékhoz. Akik ismerik a játékot, legalább annyira szeretik a témát, mint a mechanikákat. A játékosok könnyen bele tudják élni magukat a témába.

A játék megjelenése

1: Csúnya, vagy szinte nem is létező grafika, stock fotók, bugyuta rajz a dobozfedőn. A megjelenés rontja a játékélményt.

2: Nem szép a játék, hiányosságai vannak az illusztrációk, grafikák, megjelenés terén. A játékosok negatív értelemben nyilatkoznak a játék megjelenéséről.

3: Nem is szép, de nem is csúnya. A megjelenés nem ront, és nem javít a játékélményen.

4: A játék megjelenése jó, a játékélményt pozitívan befolyásolja a játék kinézete.

5: Gyönyörű grafikák, egységes, egyedi stílus, ami önmagában is egy élményt jelent, önmagában is elmesél egy történetet, megjelenít egy hangulatot, élményt.

A játék minősége

1: Gyenge minőség. A kártyák meggörbülnek, a műanyag alkatrészek nincsenek lesorjázva, a fém alkatrészek megpattannak, a játék doboza pár használat után elkezd a ragasztásoknál elválni. A dobozban nincs sem inzert, sem más tároló eszköz.

2: Épp, hogy elfogadható minőség. Az alkatrészek a lehető legolcsóbb, de még tartós anyagokból készülnek, a kivitelezésük nem tökéletes, de nem látványosan rossz. Az alkatrészek használhatósága gyenge. Nincs inzert, de vannak simítózáras tasakok a játékhoz.

3: A játék minősége közepes, nem rossz, de nem is jó. Átlagos anyagok, átlagos megvalósítás. Az alkatrészek használhatósága változó. Van benne szállítási inzert.

4: A játék minősége jó; az alkatrészek nagy része, a leggyakrabban használt dolgok strapabíró, jó minőségben készülnek. Lehet eltérés az alkatrészek minősége közt, de a gyengébb minőségűek sem rosszak. Az alkatrészek használattól nem mennek tönkre. A dobozban lévő inzert jelentősen egyszerűsíti a ki- és összepakolást.

5: A játék minden alkatrésze kiváló minőségű, első osztályú anyagból készül, és tartós, bírja a használatot. A dobozban lévő inzertben van hely a tervezett kiegészítőknek is, és szépen rendszerezi az alkatrészeket.

Tanulhatóság

1: A játék szabályai összetettek és bonyolultak, kereszthivatkozásokkal, különleges esetekkel, és kivételekkel. A szabálykönyvben sűrűn kell keresgélni, és ha nem játszunk minden héten a játékkal, akkor tanulhatjuk újra a szabályokat. Nincs olyan játékalkalom, amiben ne kellene többször is elővenni a szabálykönyvet.

2: A játék nem könnyen tanulható és tanítható; az összetett szabályok, különleges esetek és kivételek jelen vannak a játékban, viszont ha egyszer megtanultuk, nem kell állandóan újra tanulni a szabályokat, és nem kell állandóan játék közben a szabálykönyvet bújni.

3: A játékot nem könnyű, de nem is nehéz megtanulni.

4: A játékot könnyű megtanulni, és megtanítani. A szabályok logikusak, kevés a különleges eset és kivétel. A játékok nagy részében boldogulunk a szabálykönyv nélkül is.

5: A játék könnyen tanulható, bárki számára könnyen érthető. A szabálykönyvben a szabályokat könnyen meg lehet tanulni, azok logikusan kapcsolódnak egymáshoz, szinte magukat magyarázzák. Ha egyszer megtanuljuk a szabályokat, nem kell többet elővenni a szabálykönyvet.

Újrajátszhatóság

1: Legacy, egyszer játszható játék.

2: A játék újrajátszható, de egyértelműen kijátszható, ismétlődővé válhat.

3: A játék újrajátszható, de a játékosok esetenként úgy érezhetik, hogy ismétlődik a játék.

4: A játék újrajátszhatósága jó. Játékos számtól, a mechanikáktól függően garantálja a játék a változatos újrajátszhatóságot.

5: A játék mechanikái mind-mind az újrajátszhatóságot támogatják. Moduláris tábla, változó felpakolás, a választható különböző képességek, és a szabályok összessége is végtelen újrajátszhatóságot biztosítanak.

Összetettség, stratégia

1: Dobsz, lépsz, ennyi. Ki nevet a végén, vagy Monopoly. Semmiféle összetettség nincs a játékban.

2: A játék kevés szabálya és kevés alkatrésze minimális, könnyen kiismerhető, ismétlődő stratégiát tesz csak lehetővé.

3: A játékot többféle képpen is meg lehet nyerni, megjelenik benne az összetettség, de vannak olyan stratégiák, amiket a játékosok szubjektíven erősebbnek tartanak a többinél.

4: A játékot többféle, egyenrangú stratégiával is meg lehet nyerni. A játék összetett, az akcióinknak, döntéseinknek befolyása van a játékra.

5: A játékot több stratégiával is meg lehet nyerni, a stratégiákat többféle képen is meg lehet valósítani. Minden egyes akció, minden egyes döntés befolyásolja a játékot, és minden egyes kombinációjuk más-más eredményt hoz. A játékban a játékosokra nem ugyanazok a szabályok érvényesek, a játék aszimmetrikus. Másképp megy a körük, másképp nyerhetnek.

Szubjektív játékélmény

1: Elégtelen. Ez nekem szubjektíve nem nyújt semmi élményt. Szerintem nem társasjáték, nem akarok többet játszani vele. Pl.: Galaxis Roncsderbi, Cosmic Encounter.

2: Elégséges, Épphogy megüti azt a szintet, hogy hajlandó legyek játszani vele. Ha rajtam múlik, nem kerül elő, ha valaki ragaszkodik hozzá, fenntartásokkal, és házi szabályokkal leülök játszani vele. Pl.: Jonathan Strange és Mr. Norrell, Munchkin.

3: Közepes Nem rossz, de a jó nem ilyen. Tud jó játékélményt nyújtani, de nem annyira, hogy rendszeresen játszani akarjak vele. Pl.: Warpgate, Santorini.

4: Jó játék, általában pozitív játékélményt nyújt, csak jó dolgokat tudok mondani róla, szívesen játszok vele. Fields of Green, The River.

5: Kiváló: a hangulat, és a játékszabályok harmonikusan nyújtják állandóan ugyanazt a játékélményt. Mindig szívesen játszok velük. Ezek azok a játékok, amik rendszeresen előkerülnek nálunk, és ha bárki játszik velünk, és jó játékkal akar játszani, ezeket ajánlom. Pl.: Twilight Imperium 3, Village, Yedo, Firefly, Mars terraformálása.


Interakció:

1: Elégtelen: Nincs interakció a játékosok közt, mindenki passziánszozik (Wingspan, Zombie Dice).

2: Elégséges: Minimális interakció. A játékosok cselekedetei kezdenek hatással lenni egymásra (egy készletből választunk, de az minden választás után újratöltődik (Suburbia, Dominion).

3: Közepes: Közepes interakció. Munkáselhelyezés, és hasonló mechanizmusok, ahol elvehetjük a többiek elől a lehetőségeket, direktben befolyásolva a döntéseiket. (Agricola, Yedo).

4: Jó: A játéknak szerves része az interakció, a játékosoknak lehetőségük van beavatkozni a többi játékos állásába, és szinte minden kooperatív játék (table presence). (Gloom, Pandemic, Dominant Species).

5: Kiváló: A játék sava-borsa a játékosok közti interakció. Erről szól a játék, ez dönti el, hogy ki nyer és ki veszít. Pl. wargame-ek, nesze nekedet főmechanizmusként használó játékok. (Dune, Root, Magic, the Gathering).

Recent Posts

See All

Mars Terraformálása Brass: Birmingham Everdell Castles of Burgundy Azul Anachrony 7 Wonders: Duel / 7 csoda párbaj Wingspan / Fesztáv Viticulture Scythe Lost Ruins of Arnak / Arnak elveszett romjai Gr

bottom of page